Η Υπατία έζησε στην Αλεξάνδρεια στα μισά του 4ου με αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. (355 - 415). Ήταν φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος. Διακρίθηκε για την ηθική και την ευγένειά της και δίδαξε σύνεση και σοφία.
Πατέρας της ήταν ο Θέων, λόγιος και μαθηματικός με πολύ καλές γνώσεις στην αστρονομία. Διδάχθηκε από αρχαία κείμενα του Ευκλείδη και του Πτολεμαίου. Μαζί με την κόρη του είχα αποκτήσει αλεξανδρινή υπηκόοτητα, και επισημάνετε αυτό καθώς ήταν πολύ δύσκολο να έχει κανείς εκέινη την εποχή, αφού την έδινε ο ίδιος ο βασιλιάς! Η ίδια συνέχισε το έργο του πατέρα της, διδάσκοντας φιλοσοφία, μαθηματικά και αστρονομία. Η φήμη της εξαπλώθηκε γρήγορα, έχοντας ως αποτέλεσμα, από όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας να καταφθάνουν στην Αλεξάνδρεια για να σπουδάσουν φιλοσοφία. Σε όλη της τη ζωή η Υπατία αποτέλεσε πρότυπο αρετής, εγκράτειας και σωφροσύνης. Αν και ήταν όμορφη, ποτέ της δεν ενδιαφέρθηκε για την ομορφιά του σώματός της. Ντυνόταν κόσμια και μέχρι το τέλος του βίου της, παρέμεινε παρθένα. Με την πνευματική της κατάρτιση, τη ρητορική της δεινότητα, την πολύπλευρη προσωπικότητά της και την ηθική της οντότητα η Υπατία κέρδισε την εκτίμηση και τον σεβασμό του λαού της Αλεξάνδρειας, καθώς και των αλεξανδρινών πολιτικών, οι οποίοι την επισκέπτονταν όταν αναλάμβαναν τα καθήκοντά τους.
Υπήρχε όμως και η άλλη πλευρά. Κατά την περίοδο 412-415 ο Κύριλλος άρχισε έναν αγώνα κατά του Ελληνικού πνεύματος, εκδιώκοντας από την πόλη όλους τους μη ορθόδοξους χριστιανούς. Φυσικά αυτός ο διωγμός έλαβε χώρα και για την επέκταση της θρησκευτικής του δικαιοδοσίας στις υποθέσεις της κρατικής διοίκησης. Την σαρακοστή λοιπόν του 415, ενώ η Υπατία επέστρεφε στην κατοικία της, μετά από τον συνηθισμένο περίπατό της στην πόλη, μια ομάδα χριστιανών (Παραβολάνοι ομάδα νεαρών που λειτουργούσαν ως στρατιωτικό σώμα του πατριάρχη)- (για ποιόν λόγο να χρειάζεται πατριάρχης φρουρά ή μυστικό στρατό;) την έσυραν στην εκκλησία Καισάρειον, όπου ξέσχισαν τα ρούχα της και κομμάτιασαν το σώμα της με όστρακα. Έπειτα, αφού έσυραν τα κομμάτια της σε ολόκληρη την πόλη, τα κάψανε στην πυρά έξω από την Αλεξάνδρεια, στην θέση Κίναρον.
Ένας λοιπόν "άγιος" που εορτάζεται από την ρθόδοξη εκκλησία, έπρεψε όλοο αυτό για να μην χάσει το "ποίμνιον" του. Κατέστρεψε πολιτισμό, έσφαξε αθώους, τιμώρησε αλλόθρησκους και έδρασε αντι-χριστιανικά ώστε να μην χάσει ο θεός την θέση του στην καρδια του ανθρώπου...! Τον γιορτάζουμε ΔΥΟ φορές στην ορθόδοξη πίστη ώστε να μην ξεχνάμε το "θεόπνευστο" έργο του, και να θυμώμαστε την άγιο ψυχή του.